Вођени идејом да Смотра „Хомољски мотиви“ треба да своје пратеће програме прошири и прилагоди времену у коме траје, 1992. године, организатори Смотре покренули су Фестивал телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ.

У почетку, Фестивал је био програмски део Смотре „Хомољски мотиви“, уз учешће скромног броја домаћих аутора. Временом ситуација се мењала. Број аутора и филмова из године у годину се повећавао, па се се указала потреба да се Фестивал издвоји као посебан програм, као и да се страним ауторима омогући да конкуришу за награде.

ФЕСТЕФ је оправдао своје постојање. Сваки нови тв филм или репортажа, сваки нови аутор, помажу да се од заборава сачува културна баштина. 

ФЕСТЕФ фаворизује домаћу продукцију тако да се Гран при „Златни пастир“ – награда за најбољи филм приказан на Фестивалу, додељује домаћем остварењу. У конкуренцији домаћих филмова Сребрним пастирима се награђују најбоља режија, сценарио, камера, етно запис, монтажа и аматерски филм.

У конкуренцији страних филмова додељује се повеља Цедриц Даллиери и награда „Златни пастир“ за најбољи страни филм. Такође, у страној конкуренцији, додељује се и награда „Сребрни пастир“ за изузетан рад у некој делатности унутар производње етнолошког филма.

О свим наградама одлуку доноси Жири који има најмање три члана, а чине је телевизијски и филмски радници и етнолози.

Фестивал траје неколико дана, а завршава се свечаним проглашењем победника, доделом награда и пројекцијом најбољих филмова.

Пратећи програми ФЕСТЕФ-а: Информативни и тематски програми, Округли сто, радионице, предавања…

ФЕСТЕФ се одржава у јулу месецу сваке године.

Пратите нас и на друштвеним мрежама: