ПОЗИВАМО ВАС НА 16. ДОКУМЕНТ У ВРАЊУ

Dokument_2019_t

Наши пријатељи из Врања, ове године, по 16. пут, организују Међународни фестива документарног филма – Документ 2019.
Предлажемо вам да погледате бар неки од занимљивих филмова који су на програму. Улаз је слободан на све пројекције.

 
Недеља 22.12.2019. у 20.00 часова, позориште “Бора Станковић” (Велика сцена)
Отварање фестивала                                                                         
Пројекције филмова:
 
Спелеонаут / Под каменим небом
Режија: Соња Ђекић / Србија / 57 мин.
У време освајања Месеца у лето 1969. године, тридесетчетворогодишњи Милутин Вељковић креће на југоисток Србије, са намером да проведе 15 месеци у дивљој, неуређеној пећини Самар, дугачкој око два километра. Милутина није занимало само да потуче рекорд у поџемном самовању, већ и да продре у васиону дубине.  Овај изузетан подвиг најпре откривамо споља – кроз серију портрета занимљивих ликова, свих у вези са главним јунаком. Неочекивано, улазимо у поџемни свет. Мноштво одломака из Милутиновог опсежног пећинског дневника оживљава – од свакодневних послова као што су припрема кафе и прикупљање инсеката, до драматичних збивања: вађење сопственог зуба, чежња за женом, борба са поплавом и халуцинацијама. Повезујући се са прадавним прецима, али и истражујући даљине космоса у дезинтегрисаном времену и простору пећине, Спелеонаут искушава људске способности и трага за сврхом.
 
Ти си Алеф
Режија: Соња Ризоска Јовановска / Северна Македонија / 32 мин.
Ти си Алеф је документарни филм о неуморном путнику који иде стазом истине, правде, светлости. То је прича о невероватном трагању ка духовном обнављању и о сусрету са најскривенијим тајнама. Филм говори о једном истраживању у 21. веку које треба да нам одговори на питања о нашем постојању, о границама духовног простора, о самосвести, где етничко, религиозно и друштвено немају никакву улогу. Нешто друго је значајније, а то је духовна обнова.
 
Куде је тај Ниш – Палилуло поздравио те Чокалија
Режија: Владимир Ристић / Србија / 37 мин.
Изводио је на хиљаде песама. Нема коју није знао. Певао је и Титу и Војводи Ђујићу и Пелеу и Бекенбауеру. И Краљу Петру ИИ Карађорђевићу и Елизабет Тејлор и Ричарду Бартону… Обишао је цео свет с хармоником у рукама. Када се отиснуо у свет музике, кафане су биле једине естрадне установе.
Кроз личне импресије и кроз сведочанства најблискијих пријатеља упознајемо Живојина Исаковића Чокалију легендарног нишког кафанског уметника. О феномену љубави, пријатељства, музике, фудбала и односа према родном Нишу и Палилули, овај документарно биографски филм проткан је аутентичним Чокалијиним песмама.
 
In manus tuas / У твојим рукама
Режија: Милана Мајар / Босна и Херцеговина / 25 мин.
У секунди све нестаје у пламену који сагорева и невина срца људи. Прекинуто детињство. Страх, глад и борба. Земља натопљена крвљу. Бег од смрти и ход у непознато. Толико изговорених речи оснажених видљивом или скривеном поруком. У судару носталгије и успомена преплићу се стварно и невероватно, нада и огорчење, снага и бол, вера… Документарни филм „Ин манус туас“ је аутентичан портрет разорених судбина сиријских хришћана чији бол прераста у духовну снагу и учвршћује веру…
 
 
Понедељак 23.12.2019. у 20.00 часова, позориште “Бора Станковић” (Мала сцена)
Пројекције филмова:
 
Сведок једног времена
Режија: Игор М. Тохољ / Србија / 74 мин.
Сведок једног времена је документарни филм о 60 година дугој историји Дворане Дома синдиката, која је је уједно и незаобилазан део историје елитне и популарне културе Београда и бивше Југославије. Више од 30 учесника и сведока многобројних дешавања, од конгреса државног врха некадашње СФРЈ, концерата Луја Армстронга и Артура Рубинштајна до гостовања највећих филмских звезда и шаховских велемајстора, уз обиље архивског материјала надахнуто и емотивно говоре о важној институцији, једном феномену друге половине 20. века на овим просторима. Саговорници у филму: Миња Субота, Бранко Марушић, Милан Шевић, Радослав Зеленовић, Војислав Бубиша Симић, Војислав Пантић, Мирослав Бата Петровић, Божидар Боки Милошевић, Младен Матичевић, Горан Терзић, Марио Бјелановић, Кристијан Бјелановић, Зоран Симјановић. Ненад Дукић, Владимир Јанковић Џет, Биљана Крстић, Војислав Војкан Борисављевић, Лео Мартин, Бранислав Ракић, Борис Бизетић, Мр. Лана Јеленковић, Слободан Вујовић, Милан Лане Гутовић, Југослав Пантелић, Мирољуб Вучковић, Јован Марковић, Војислав Вучинић, Бети Ђорђевић, Небојша Дугалић, Ана Софреновић, Мерима Његомир, Снежана Берић, Ладо Лесковар, Љиљана Стјепановић…
 
Сакрештан
Режија: Лука Клапан / Хрватска / 17 мин.
У идиличном далматинском градићу Новиграду, међу малобројним становницима који нису изгубили веру, живи и Стипе, посљедњи сведок старих обичаја на том простору.
 
Ратници, Духовници, Работници
Режија: Радица Смиљковић, Бојан Воркапић / Србија / 12 мин.
Причу о средњовековном наслеђу оживљавају археолог Марко Алексић и Стеван Стевановић који се бави реконструкцијом историјског оклопа и оружја. О настајању витешке културе, о средњовековном наоружању и производњи оружја, о духу епохе који оживљава у ковачкојрадионици архитекте и истраживача, о настајању витешког оклопа и мача у радионицама мајстора средњег века… Ово је прича о наслеђу које вековима баштинимо и ођецима средњовековне културе који сазревају у свима нама, уметницима, писцима, истраживачима.
 
Жива црква      
Режија: Дејан Вученовић / Србија / 14 мин.
Имао је само 12 година када је први пут ушао у манастир. И од тада га није напустио. Пуних 50 година монашког живота. Ово је прича о монаху, архимандриту Алексеју који је на себи својствен начин подигао „живу цркву“.
Ово је прича о животу и искушењима. Ово је прича о цркви каква је некада била и каква би морала бити.
 
Жути аутобус
Режија: Радмила Вулићевић / Србија / 22 мин.
Око 1500 ученика из 22 села путује свакога дана до школе и натраг жутим аутобусима до Грачанице и Лапљег Села. Ту су при основним школама смештене све средње школе избегле из Приштине. Аутобуси пређу и преко 1000 километара дневно…
 
Насер
Режија: Биљана Дуловић, Матеја Раичковић, Илка Хаџикадрија / Црна Гора / 6 мин.
Рутина улцињског рибара приказује скривене делове овог посла и многе његове потешкоће. Лоше време, неадекватни услови, мањак рибе део су Насерове свакодневнице. Његово забринуто лице потеже многа социјална питања током репетитивног пословног циклуса једног дана.
 
 
Уторак 24.12.2019. у 18.00 часова, позориште “Бора Станковић” (Мала сцена)
Пројекције филмова:
 
Прелазак
Режија: Слађан Стојановић / Србија / 5 мин.
Обичан дан на граници…
 
Картолине
Режија: Игор Безиновић, Хрвослава Бркушић, Катерина Дуда, Ивана Пипал, Дарован Тушек, Анте Златко Столица / Хрватска / 60 мин.
Картолине се састоје од 12 псеудодокументарних, петоминутних вињета о малим хрватским местима у којима становници говоре јаким дијалектима или страним језицима, а настале су у режији аутора мотивисаних неконвенционалним родољубљем. Филм садржи епизоде о Момјану, Горњој Стубици, Тоуњу, Врбоској, Ждали, Суску, Президу, Болу, Шушњевици, Штригови, Блату и Локвама.
 
Ако је рак, није лав
Режија: Радомирка Сиљаноски / Србија / 53 мин.
Филм је посвећен оболелима од карцинома, њиховим породицама и љубавницима.
Косовки Недељковић је 2006. дијагностикован метастатски карцином јајника након прве операције. Иако је тема тешка и болна, акценат филма је на превазилажењу проблема кроз активно живљење живота: љубав, песму, игру и путовања. Главни наративни ток обухвата период од две и по године (2014-2015), пратећи протагонисту кроз годишња доба; суочавање са болешћу, савладавање потешкоћа ,радост свакодневице, док га уоквирјује позадинска прица о судбини не само једне, већ многих генерација на овим просторима. 
 
Затварање фестивала

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest