Иторијат Установе

   Центар за културу „Вељко Дугошевић“, под различитим називима, последње три деценије носилац је свих културних дешавања у граду и на подручју целе општине Кучево.

   Установа је организатор Смотре изворног народног стваралаштва „Хомољски мотиви“ и Meђународног фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ.Oд битнијих програма која се одржавају сваке године издвајамо организацију или суорганизацији манифестација: Позоришне свечаност „Жанки у част“у Раброву, Општинска смотра дечјег изворног стваралаштва, Такмичење села општине Кучево, Општинско такмичење рецитатора.

   У редовне активности Центра убрајају се рад Фолклорног ансамбла, Аматерског позоришта, Дечјег хора „Иван и његови клинци“ и Ликовног клуба. Током године Установа организује радионице, ликовне изложбе, књижевне вечери, концерте, трибине, позоришне представеи друге програме, како аматерских, тако и професиналних стваралаца.

   Такође, простор Центра за културу користи се за свечаности, програме и активности других установа и организација.

   Зграда Центра за културу налази се на главном градском тргу и има три нивоа. На првом нивоу налазе се улазни хол који по потреби служи као додатни галеријски простор, велика сала са 450 седишта и позорницом површине око 120квадрата,  затим, галерија и помоћне просторије.

   На другом нивоу зграде налази се мала сала за састанке, сликарски атеље и канцеларијски простор, док је на трећем спрату налазе просторије Библиотеке „Никола Сикимић Максим“и диско сала коју користе групе за рекреацију и Флоклорни ансамбл.

Укупна корисна површина зграде је око 2.500 квадата.

          Директор установе је Јасмина Благојевић, дипломирани археолог.