Фолклорни ансамбл

Кучево Околина Фолклорни ансамбл Центра за културу «Вељко Дугошевић» Кучево, како му сам назив каже постоји и ради у оквиру Центра за културу у Кучеву. Настао је из идеје да град који има тако значајну смотру каквa je„Хомољски мотиви“треба и мора да има и свој фолклор.

Први целовечерњи концерт Ансамбл је одржао пре више од15 година. Од тада до данас, као играчи, свирачи и певачи, кроз Ансамбл је прошло преко 300 младих људи. Са њима је радило више уметничких руководилаца и корепетитора, али и најзначајнија српска кореографска имена.

Ансамбл негује игру, песму и свирку из свих крајева Србије, а окосницу репертоара чине изворне игре и игре у кореографији. Чланови Ансамбла учествовали су на свим значајнијим саборима и смотрама у Србији.Више пута су гостовали на манифестацијама у иностранству (Аустрија, Грчка, Црна Гора...) Одржали на десетине целовечерњих концерата. 

Данас Фолклорни ансамбл Центра за културу Кучево броји преко 100 чланова.. Ту су три играчка ансамбла: извођачки, омладински и дечији, затим оркестар, и солисти певачи и свирачи.

Кореограф Ансамблаје Мирослав Томић, а шеф оркестра Драгиша Маријоковић.

За свој досадашњи рад Фолклорни ансамбл је награђен Великом повељом Смотре „Хомољски Мотиви“, а ове године и Плакетом општине Кучево која се додељује најуспешнијим појединцима и колективима.

 

НЕДАВНИ НАСТУПИ

-         Окружно такмичење „Крени коло да кренемо“ у Малом Црнићу, где је прво места конкуренцији соло певача освојила ДраганaМитровић, а у конкуренцији инструменталиста, виолиниста Драган Миливојевић;

-         Свечана академија у оквиру манифестације „Дани руске културе“ у Кучеву;

-         Наступ на 51. Сабору трубача у Гучи.