42. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 24-30. АВГУСТ 2009.

Уобичајеним програмима започета је и 42. Смотра: током радних дана отворена је изложба слика уметника из региона „Браничевска палета” (понедељак), на трибини „Хришћанство и нормалност” уводно предавање имао је проф. др Владета Јеротић (уторак), промовисана је књига Власи источне Србије др Славољуба Гацовића, о којој су, поред аутора, говорили и академик проф. др Радмило Петровић и мр Дејан Крстић, концерт је одржала Изворна група „Марањике” из Неготина (среда), представљена је и књига Ризница српске духовности Милета Пајића и отворена изложба слика Петра Анђелковића (четвртак). 

Стандардни  концертни програм се одвијао од петка, када је организовано 4. такмичење трубача солиста „Труба Мирослава Матушића”. Представило се једанаест трубача, а признања су заслужили: Небојша Ивановић из Загужања, Милан Николић из Грделице и Саша Крстић из Сурдулице. Свирали су трубачи ревијално и са својим оркестрима, овом приликом то су били Синиша Саћиповић из Сурдулице и Горан Ранковић из Гуче. Након трубача, концерт је имао оркестар Велизара Матушића са гостима, популарним певачима из овог краја. Субота је на овим Мотивима почела посебно ужурбано. Осим устаљених програма манифестације – вашара, продајне изложбе сира и меда, такмичења у припремању хране, продајне изложбе рукотворина и демонстрације испирања злата на Пеку, велику пажњу привукла је емисија „Жикина шареница”, коју је тог дана Радио-телевизија Србије директно преносила из Кучева. Поподне је било у потпуности посвећено концерту: парада учесника кроз град скренула је пажњу на концерт који следи, свечано отварање са фанфарама упечатљиво је позивало публику и тако је почео кључни догађај манифестације. Програм је те године био посебно богат. Представили су се учесници из источне Србије, али је публика била у прилици и да упозна извођаче из других крајева и начине на које негују своје локалне фолклорне изразе. Здравицом је присутне поздравио Предраг Благојевић из Течића. Изворна група из Гостинице код Ужица прославила је 25 година постојања, а публици у Кучеву приказала је карактеристично певање из вика. Из Западне Србије дошла је и групе из Злакусе, која је осим песама, извела и карактеристичне игре златиборског краја. Инструменталну музику динарског културног појаса изводили су гости из Рашке, Јованка и Љубодраг Мијајловић и Бранко Михајловић, који су свирали на листу и дугој свирали. Управо лист је био пример инструмента као средства различитих музичких израза, па је публика била у прилици да чује како на овом инструменту свирају и Ланиша Илић из Породина и Вера Илић из Кучева. Специфичну забаву донели су и лејкаши – свирачи необичних инструмената од тикава из Течића. Наравно, свирало се и на уобичајеним инструментима, па је, међу осталим, своје умеће приказао и Спасоје Јовић, познати фрулаш са Мироча. Игре овога пута нису биле тако доминантне како се дешавало на неким Мотивима, а за сцену је уприличен и један обичај. Гости из Бачког Брега приказали су просидбу младе – капару, што је уз звуке тамбурашког ансамбла и специфичне ношње било веома атрактивно. Избор за најлепшу пастирицу се усталио као део главног концерта, а победница је била Катарина Голубовић из Нереснице. У вечерњем термину на летњој сцени концерт је одржала група „Ођила”, а након тога на програму је био избор за „мис шарма”. Последњи дан Смотре, по устаљеном концепту, био је посвећен деци – одржана је Општинска смотра дечјег изворног стваралаштва, а као гости су се појавили чланови хора „Иван и његови клинци”.

Као временски издвојен програм 42. Смотре, у децембру (16–18) је одржан 18. Међународни фестивал телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ 2009. Фестивал није имао такмичарски карактер, већ је уприличена ретроспектива избора награђених филмова са предходних ФЕСТЕФ-а, етно репортажа аутора емисије „Квадратура круга” Бранка Станковића, који је био и специјални гост Фестивала, као и избор филмова из архива Југословенске кинотеке, чиме је отворена могућност даље сарадње са овом установом.
 
Генерални спонзор Смотре био је U.S. SteelSerbiad.o.o., златни спонзор – Веолија транспорт Литас А.Д. Пожаревац,  донатор – Амбасада Сједињених америчких држава у Србији, а придужио им се и низ других спонзора. Покровитељство су пружили Министарство културе РС и Општина Кучево, а медијску подршку – Регионална телевизија САТ ТВ Пожаревац, Радио-телевизија РУФ, Петровац на Млави и Радио-телевизија Звижд, Кучево. Генерални спонзор Смотре био је U.S. SteelSerbiad.o.o., златни спонзор – Веолија транспорт Литас А.Д. Пожаревац,  донатор – Амбасада Сједињених америчких држава у Србији, а придужио им се и низ других спонзора. Покровитељство су пружили Министарство културе РС и Општина Кучево, а медијску подршку – Регионална телевизија САТ ТВ Пожаревац, Радио-телевизија РУФ, Петровац на Млави и Радио-телевизија Звижд, Кучево. 
 
 
 

Додатне информације