39. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 29. МАЈ - 4. ЈУН 2006.

У оквиру целонедељног програма 39. Смотре, у великој сали Центра за културу реализована су два целовечерња концерта: у понедељак, 29. маја, представило се АКУД „Лола” из Београда, а у четвртак музички ансамбл „Ступови”. Такође су приређене две изложбе, чија су отварања обележила други и трећи дан Смотре. 

Прво је отворена 5. „Браничевска палета”, колективна изложба радова уметника из краја у Галерији Центра за културу, а потом су у среду посетиоци позвани и на изложбу Петра Анђелковића у породичној кући Анђелковића.У петак је на летњој позорници у центру града, у сарадњи са Драганом Бабићем, уредником у Радио Београду, приређен посебан концертно-такмичарски програм посвећен трубачу Мирославу Милету Матушићу. Победник је био Далибор Лукић из Зајечара. Поред уобичајених догађања, суботње пре подне је обележило отварање пећине Равништарка и њено представљање као вредне туристичке понуде општине Кучево на платоу испред саме пећине. Дефиле учесника је као „Врховни пастир”` предводио глумац Лепомир Ивковић. На 39. Смотри учествовали су представници чак 16 општина. Поред пријатеља и сталних учесника из суседних општина и региона, на овим Мотивима представили су се и солисти и групе из општина Јагодина, Топола, Велика Плана, Бачка Паланка, Горњи Милановац, Краљево, Пријепоље, чиме је Смотра добила национални профил. Наиме, у недостатку могућности селекције учесника на терену непосредно пред Мотиве, др Драгослав Девић је квалитет програма обезбедио позивањем успешних са претходне смотре националног нивоа – Сабора народног стваралаштва у Тополи. Мултикултуралност свих средина у Србији, као последица сталних миграција становништва, разлог је што је програм био још богатији него што податак о броју општина-учесница сугерише: Јадранка Јагличић је дошла из Краљева, али је извела традиционалну песму из свог родног краја – са Косова и Метохије, мушка група из Младенова у Војводини извела је песме из Босанске Крајине, одакле су колонизовани после Другог светског рата, а Душан Љубичић из Врбаса је свирао на диплама са мехом, инструменту карактеристичном за његову постојбину – Далматинску Загору, чиме је Смотра указала и на овај феномен у вези са традиционалном културом. У оквиру концерта одржан је и избор за најлепшу пастирицу, а ту титулу је понела Милица Рајић из Дубоке.

Последњег дана Смотре, у сарадњи са Културно-просветном заједницом Кучево, на општинској Смотри дечјег изворног народног стваралаштва окупљени су најмлађи наследници и чувари традиције. Програм ове Смотре сведочи о великом ангажовању да се деца мотивишу и укључе у ланац преноса, да у новим колективима – школама и културно-уметничким друштвима заволе и науче музику, игре и обичаје својих предака, али и из других крајева Србије. Тако је дечја Смотра имала и широку едукативну мисију и промоцију мултикултуралности. Такође, Смотра је имала такмичарски карактер, чиме су деца стимулисана за ангажовање, а као гости и узори наступили су чланови КУД-а „Бранко Радичевић” из Божевца, победници међуопштинске Смотре дечјег фолклора за 2006.  

 

Покровитељи 39. Хомољских мотива били су Министарство културе, Министарство туризма, трговине и услуга и Општина Кучево, а генерални спонзор – U.S. SteelSerbia, d.o.o. Смотру је спонзорисао читав низ друштвено одговорних предузећа из региона, а пријатељски су је подржали и бројни приватни привредни субјекти, као и медијске куће из Пожаревца и Петровца на Млави.

 

  

Додатне информације