38. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 30. МАЈ - 4. ЈУН 2005.

Изложбе уметничких дела су важан и устаљени део програма Хомољских мотива, па је и 38. Смотра започела отварањем „Браничевске палете”, четврте по реду колективне изложбе ликовних уметника ове области. Први концертни програм у уторак, 31. маја извела је група „Тарпош” из Београда. 

У среду, 1. јуна су организатори изменили најављени програм: продајна изложба меда је одложена за петак, 3. јун, а тога дана је реализовано само представљање књиге Светиње Браничева Предрага Даче Мирковића. Наредног дана следила је још једна измена: отказан је наступ КУД-а „Костолац” из Костолца, а на тај тармин је померен концерт етно-музике Александра Сање Илића и ансамбла „Балканика”. Мимо најаве, у петак увече организован је концерт новокомпоноване народне музике „Све звезде Гранда”. Суботњи дан у оквиру манифестације је увек најбогатији збивањима, од јутра на вашаришту, преко изложбе сира у простору Земљорадничке задруге Пек, до такмичења у справљању старих народних јела, посебно качамака, у вези са којим је постојала чак и намера да се припрема за Гинисову књигу рекорда на платоу испред Центра (што стицајем околности ипак није реализовано). Поподне су, устаљено, обележили дефиле учесника и сама Смотра – главни концертни програм. Као аутор концерта, др Драгослав Девић је позвао солисте и групе из 15 општина, обезбеђујући шаролик и квалитетан програм. Између осталих, наступили су певачи, свирач на тамбури самици и играчи из Чонопље код Сомбора, који су представили део српског фолклорног наслеђа своје постојбине – области Кордун у Хрватској. Беривојце код Косовске Каменице заступали су чланови КУД-а „Крива Река” изводећи сплет игара, од свадбене Трешна се од корен корњаше, затим Ој, јабуко, зеленико, до Гњиланке, Чачка и Шврљига, уз хармонику, кларинет и бубањ – тупан. Група „Сана” из Старе Пазове извела је песме из истоимене области у Босанској Крајини, а група „Дурмитор”из Куле – песме из Пивске жипе у Црној Гори – свака из области из које је пореклом већина чланова. Насупрот, КУД „Раванград” из Сомбора певао је песме краја из кога долази, део препознатљивог бачког репертоара, као и група „Медијана”, која је приказала део наслеђа области Заплање. Наравно, увек важан део програма Мотива чини представљање и подстицање очувања влашке традиције, а посебну пажњу су завредили наступи учесника из Луке код Бора и певање петрекатура – песама које се изводе при испраћају покојника, такође наступ групе из Николичева код Зајечара, док су гости из Медвеђе код Деспотовца извели репрезентативан сплет српких игара из свог краја: Поп Маринково, Тасино коло, Моравско ретко, Тројанац, Јованчица и Кукуњеште. У оквиру концерта организовано је такмичење за најлепшу чобаницу, а победила је Данијела Младеновић из Црљенца. Овим концертом Смотра је завршена.

Одржавање 38. Смотре омогућили су: као генерални спонзор – Концерн здраве хране хране Бамби АД Пожаревац, као златни спонзор - U.S. SteelSerbia, d.o.o., бројни спонзори, пријатељи и добротвори смотре. Увек важну медијску подршку обезбедили су Телевизија Дуга, Пожаревац и Радио Звижд, Кучево, као и друге медијске куће из региона. Они су пропратили све програме, овековечили и известили читаоце, слушаоце и гледаоце, али и критиковали оно што су сматрали за непримерено. На удару се посебно нашао концерт „турбо-фолк звезда” као неспојив са карактером манифестације (Нови дан, јун 2005.). 

 

Додатне информације