37. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 24-29. МАЈ 2004.

Ове године смотра је започела јубиларним стотим концертом Биље Крстић и „Бистрика” у препуној сали Центра за културу „Ђорђе Марјановић”, у понедељак, 24. маја, што је уједно било подсећање на њихов први концерт одржан у оквиру Смотре три године раније. Медијски спонзор концерта, поред осталих био је и Радио Звижд Кучево. 

Трећу по реду колективну изложбу сликара из Хомоља, Браничева и Стига „Браничевска палета 2004”, следећег дана у галерији Центра за културу отворио је Александар Лукић.У среду ујутру започела је продајна изложба меда и пчелињих производа у организацији СО Кучево и Удужења пчелара Хомоља „Пек”» из Кучева, а четвртак је као и обично био резервисан за изложбу Петра Анђелковића у породичној галерији Студенац, која је овог пута била посвећена обележавању 200 година од Првог српског устанка, а коју је отворио Драган Јацановић, кустос Народног музеја у Пожаревцу. Традиционални концерт петком, уочи главног дана Смотре, ове године је био омаж познатом кучевском трубачу Милету Матушићу под називом „Српска труба”, а ово је била прилика и за промоцију истоимене књиге. Сценариста и водитељ целог програма био је један од аутора ове монографије, новинар Радио Београда Драган Бабић, а о књизи је говорио њен рецензент проф. др Драгослав Девић, етномузиколог. У музичком делу програма учествовали су трубачки оркестри из Сурдулице, Пожеге и Књажевца, као и оркестар Велизара Матушића са гостима.   

У неизмењеном концепту, програм је у суботу, 29. маја, отпочео  „Мотивском будилицом” трубача и великим народним вашаром. Изложба хомољског сира, у организацији СО Кучево и земљорадничких задруга „Пек” Кучево и ЗЗ из Нереснице, окупила је 27 излагача. Изложба је одржана у простору „Прогреса” у главној улици, преко пута СО Кучево. Демонстрацију старог начина испирања злата на Пеку, организовала је Туристичка организација Кучева, а поред испирача из општине Кучево, учествовали су и заљубљеници у ову вештину и из других крајева Србије. Такмичење у прављењу старих народних јела „Златне руке”, одржано је на платоу испред Центра за културу, уз помоћ кафеа „Дионис”. Свечана поворка свих учесника Смотре у 15 часова прошла је главном улицом Кучева, од средње школе до Центра за културу, коњаник који је предводио био је Милан Милетић из Кучева, а у улози „Врховног пастира” и ове године је био Милија Радивојевић, здравичар из Пожаревца. Након церемоније званичног отварања Смотре, на којој је говорио Мирослав Лукић, књижевник из Београда, започео је концерт изворних група на летњој позорници платоа „Зоран Ђинђић”. Уобичајена поздравна реч „Врховног пастира” и званично отварање смотре претходили су наступима изворних група који је ове године отворио Живко Драгомировић из Мелнице, доајен Хомољских мотива, који је и ове године интригирао свирањем на листу. Затим су наступили домаћини, када су се представили Нересница, сплетом игара, вокална група Основне школе Кучево, певали су Миладин Николић и Вера Илић, која је свирала и на листу, певачица Даниела Марковић и фолклорни ансамбл Центра за културу Кучево. Затим су наступили фолклорни ансамбл из Вражогрнаца, вокална група и фолклорни ансамбл из Шаркамена, играма се представила Кобишница, женска певачка група из Книћанина, на гајдама и ћеманету је свирао Воја Станковић а наступио је и њихов фолклорни ансамбл, Богдан Николић на кавалу представљао је Селиште, фолклорни ансамбл Лазницу, затим је наступио играчки ансамбл из Бољетина и млада певачица Бојана Ђурић, Марко Марковић је свирао на двојницама и дудуку као представник Беле Паланке, потом су наступали извођачи из Малог Извора и Боговине, Велика и Добривоје Станковић представили су Коретиште, а Божидар Трајковић на дудуку Шилово, село Пеконога представили су млађа и старија фолклорна група, Ненад Јовановић, гајдаш, и певачице Мирковић Малина и Ђорђевић Дрена, уследио је наступ фолклорног ансамбла из Рашанца, те женска и мушка вокална група из Сомбора и на крају Жабари, и њихов фолклорни ансамбл и Илић Ланиша из Породина, још један учесник који је свирао на листу. Између 14 лепих пастирица, за најлепшу је изабрана Силвија Ристић из Нереснице, која је са својим пратиљама награђена накитом Златаре Мајданпек, која је била покровитељ овог избора.

 

Генерални спонзор Смотре био је USS BalkanKučevod.o.o,златни спонзор био је концерн здраве хране Бамби, и њихова природна минерална вода „Дубока”, а међу спонзорима нашли су се и Литас Пожаревац, Делта банка, Златара Мајданпек, ДДОР Нови Сад а.д., а медијски спонзори били су Радио Пек Кучево, Телевизија Дуга Пожаревац и лист Нови дан Кучево. Смотра је одржана под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Скупштине општине Кучево. Новина најављена годину дана раније, ове године је спроведена у дело, те је Фестивал телевизијског етнолошког филма од ове године постао временски одвојен од осталог програма Смотре.

 

 

Додатне информације