34. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 28. МАЈ - 2. ЈУН 2001.

Отварањем сајма приватног предузетништва општине Кучево и изложбе старог ловачког оружја и трофеја у тржном центру Бета, у понедељак, 28. маја, отворени су Мотиви, а програм је настављен у галерији Дома културе отварањем изложбе слика и скулптура Владимира Митровића, уметника из Трнаве, као и ФЕСТЕФ-ом, који је ове године обележио јубилеј од 10 година. 

Пројекције филмова у званичној конкуренцији обележиле су уторак и среду, када је на репертоару био и програм Слободана Ристовића „Кућа-небески путоказ”. У четвртак је одржан стручни симпозијум на тему „10 година ФЕСТЕФ-а”, на којем су учествовали реномирани стручњаци из области етнологије, етнолошког филма, као и најеминентнији филмски и телевизијски ствараоци из ове области. Већ традиционална изложба у породичном дому-галерији Анђелковића, била је посвећена ликовним радовима Петра и Јелене Анђелковић, а вечерње финале Фестивала телевизијског етнолошког филма, на бини Дома културе било је посвећено лауреатима, додели награда и пројекцијама награђених филмова. Жири у којем су били проф. др Душан Дрљача, председник, Машан Бошковић и мр Весна Марјановић, „Златним пастиром” за најбољи филм наградио је Виду Томић за филм „Ој, Стојане”, а три „Сребрна пастира” освојили су филмови „Љубав, завет”, Владимира Перовића, „Српски музеј хлеба-Јеремија”, аутора Верице Утвић и Славуја Хаџића и „Свирала од једанаест педаља”, Зденке Голубовић. У петак, 1. јуна, у великој сали Дома културе одржан је концерт Биљане Крстић и „Бистрика”. Велики народни вашар, продајна изложба хомољског сира, испирање злата на Пеку и „Златне руке”, као и годинама уназад обележили су суботње пре подне 2. јуна. У  дефилеу од преко 800 учесника, појавили су се и пионири ФК „Звижд” носећи заставе Смотре. Затим је уследило свечано отварање и поздравна реч „Врховног пастира” у чијој је улози био глумац из Кучева Дејан Марковић, након чега је започео програм изворних група на позорници испред Центра за културу. Као и претходне године, програм су отворили домаћини, дечје групе фолклорног ансамбла Кучева и Мишљеновца, увек атрактивни штулаши из Волује, Русаље из Дубоке и изворна група из Нереснице. КУД „Копаоник” дошао је из Лепосавића, затим изворне групе из Лубнице и Вражогрнца, КУД из Кобишнице, певачи из Обровца, изворна група села Сеселац и КУД из Сокобање, Радинца, играчи, певачи и свирачи из Књажевца, КУД из села Мосна, група певача из Руме, КУД из Рибарске Бање, изворне групе из Жагубице и Осанице, Дом омладине Велике Плане, група певача из Бача, изворне групе из села Бусур и Рановац, те на крају општина Бор. За најлепшу пастирицу проглашена је Драгана Микуљевић из Волује, која је са пратиљама и ове године награђена накитом Златаре Мајданпек. Вечерњи програм настављен је у хотелу „Рудник”, где је одржана „Јоргованска ноћ”.

Генерални спонзор 34. Смотре Хомољски мотиви био је концерн здраве хране Бамби Пожаревац, Златара Мајданпек била је генерални покровитељ избора за најлепшу пастирицу, медијски спонзори су били БК Телеком, Радио ПЕК Кучево и САТ телевизија Пожаревац. Међу спонзорима су били: ТРО Звижд Кучево са пословним пријатељима,  Сартид Вељко Дугошевић Кучево са својим пословним пријатељима, Скупштина општине Кучево, Угоститељско туристичко друштвено предузеће Партизан Кучево, Пожаревачка банка а.д., БИП Београд, Друштвено предузеће ШИК-Кучево, Србијашуме, шумско газдинство Северни Кучај Кучево, Литас Пожаревац, Удружење занатлија и приватних предузетника Кучево, Дрвна индустрија Нова Осаница, OвејшнБеоград, Универзитет турс Београд, Фемили џинс фешн Кучево, Пек петрол Кучево, Пек промет Раброво, Задруга студената Универзитета Београд, Фудбалски клуб Звижд Кучево, Беткон Нересница, Земљорадничка задруга 21. октобар Нересница, Земљорадничка задруга Златан Пек Мишљеновац, Стаклотерм Кучево, М С биро Кучево, Де Ниро Кучево, Елекро гејмс Кучево.

Додатне информације