33. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 22-27. МАЈ 2000.

После другог пута, да се манифестација одржава у августу, Мотиви су на прагу новог миленијума враћени у мај. Програм је уобичајено текао целе радне недеље пред главни дан у суботу. У понедељак је програм започео у простору тржног центра „Бета”, отварањем Мини сајма приватног предузентништва, а настављен у галерији Дома културе отварањем изложбе слика Томислава Јовића-Тотоа, те отварањем и пројекцијом филмова у званичној конкуренцији 9. Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ 2000.
 Такмичарски део програма ФЕСТЕФ-а наставио се и у уторак, када су приказани филмови који су у програму „Отргнуто од заборава”, тематски били фокусирани на „Духовно благо Хомоља”, док су у вечерњем програму приказани и страни филмови са Међународног фестивала етнолошког филма у Београду. У среду, 24. маја, уследиле су пројекције филмова документарног програма РТ Републике Српске, као и играног филма „Мејдан Симеуна Ђака” НТ Бања Лука. Округли сто Фестивала одржан је следећег дана, у четвртак, а за тему је имао „Екранизацију етнографске теме у играном ТВ филму”. Поподне и вече били су резервисани за отварање изложбе Јелене и Петра Анђелковића у породичној галерији, те свечано проглашење победника 9. ФЕСТЕФ-а, доделу награда и пројекцију награђених филмова. Гран при „Златни пастир”, додељен је Владимиру Перовићу за филм „Син”, „Сребрни пастир” за документ освојио је филм „Нека буде светлост”, аутора Пауна ес Дурлића, награду „Сребрни пастир” за стилизацију добио је филм „Вукосава покорна”, ауторке Врбиславе Старовић у призводњи ТВ Нови Сад, а „Сребрни пастир” за аматерски филм додељен је Добрили и  Добривоју Пантелић за филм „Праље”. Ове године у жирију су били проф. др Душан Дрљача, председник, мр Весна Марјановић и проф. др Драгослав Девић. Традиционални концерт петком увече, поново је био посвећен фолклорном ансамблу „Вељко Дугошевић”.
Субота, 27. маја, имала је уобичајени садржај програма, који је почео вашаром, продајном изложбом хомољског сира, испирањем злата на Пеку и такмичењем у припремању традиционалних народних јела „Златне руке”. Свечана поворка са дефилеом свих учесника кроз град је прошла у 15 часова, као и увек, а онда је на летњој позорници на стадиону ФК „Звижд” Смотру свечано отворио академик Петар Влаховић, који је овом приликом истакао своје ангажовање и учешће у осмишљавању ове манифестације. Након традиционалне поздравне речи врховног пастира, уследио је наступ изворних група, који су отворили домаћини. Најмлађи учесници из вртића „Лане”, извели су музичко-сценски приказ Тројичке краљице, затим је наступио омладински ансамбл „Вељко Дугошевић”, група из Нереснице која је извела влашку свадбу, певачи из Шевице и Кучајне, док је група из Дубоке извела до тада већ препознатљив обичај Русаље. Затим су уследили фолклорни ансамбли, наступи музичких и вокалних солиста или група, оркестара из Копривнице, Велике Јасикове, Топонице, Кобиља, Сеселца, Рановца, Рашанца, Крагујевца, Жагубице, Крепољина, Књажевца, Влакоња, Малог Извора, Брестовца и Јабуковца. Најлепша пастирица била је Анета Тодоровић из Брестовца, која је заједно са пратиљама награђена накитом Златаре Митић.
Покровитељи 33. Смотре Хомољски мотиви били су Министарство културе Републике Србије и Скупштина општине Кучево, а спонзори Друштвено предузеће Сартид Вељко Дугошевић Кучево, Друштвено предузеће ШИК-Кучево Кучево, Трговинско предузеће Звижд Кучево, Угоститељско туристичко предузеће Партизан Кучево, Јавно комунално предузеће Кучево, Дирекција за изградњу Кучево, ДОО Рудар Кучево, Јавно предузеће Србијашуме, шумско газдинство Северни Кучај Кучево, Пек петрол Кучево, ДД Петрол Кучево, Лазић комерц Кучево, Литас Пожаревац, МИП Пожаревац», Бамби Пожаревац, Златара Мајданпек, Пожаревачка банка АД Пожаревац, Електроморава Пожаревац, ПТТ Пожаревац, Телеком Србије Пожаревац, Дунав осигурање, Радио ПЕК Кучево.
 
 
 

Додатне информације