32. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 23-28. AВГУСТ 1999.

Већ позната ситуација августовске Смотре, поновила се и 1999. године, када Хомољски мотиви због бомбардовања тадашње СР Југославије нису могли бити одржани као и увек у мају. Због страшних разарања земље, губитка људи и младих војника, није чудно да су ови Мотиви отворени баш изложбом симболичног назива „Васкрс Светих ратника”, аутора Петра Анђелковића, овога пута у галерији Дома културе.

 Те вечери, дакле у понедељак, 23. августа, у истом простору отворен је и 8. Фестивал телевизијског етнолошког филма ФЕСТЕФ '99, након чега су уследиле и пројекције филмова. У уторак и среду, у истоветној концепцији програма, током дана приказивани су филмови у конкуренцији за награде Фестивала, а у вечерњим пројекцијама на репертоару су били играни филмови, приказивани у Великој сали Дома културе. Округли сто на тему „ФЕСТЕФ 1999.-ФЕСТЕФ 2000.”, одржан је у четвратак 26. августа, а истог дана поподне приказан је избор етнографских филмова о Србима у Мађарској и избор руских етнографских филмова, у галерији Дома културе. Вече је било посвећено свечаном проглашењу победника, додели награда и пројекцијама награђених филмова у Великој сали Дома културе. Гран при „Златни пастир” добио је филм „Очишћење” Владимира Перовића, у производњи БК Телекома, „Сребрног пастира” у категорији документа добио је филм „Ковачица-село уметника”, Николе Станковића (Дунав филм), у категорији реконструкције, „Сребрног пастира” освојио је Каменко Катић за филм „Ни на небу ни на земљи-врачаре” (РТС ТВ Београд), а у категорији аматерског филма „Судбина резбареног дрвета”, аутора Розалије Рај и Иштвана Нађа. О наградама је одлучивао жири који су чинили Душан Дрљача, Предраг Делибашић и Драгослав Девић. Фестивал је пратила изложба чланова Ликовног клуба Дома културе. По већ устаљеној пракси, у петак је одржан концерт, на којем је ове године учествовао Фолклорни ансамбл „Вељко Дугошевић”.

Субота, 28. августа, као главни дан Смотре била је посвећена добро знаним програмима који су били одржани на устаљеним местима: велики народни вашар, продајна изложба хомољског сира на зеленој пијаци, „Златне руке” - такмичење у справљању старих народних јела на тераси ресторана „Плажа”,  свечана поворка са дефилеом учесника, која је и овог пута пролазила кроз град идући ка летњој позорници на стадиону ФК „Звижд”, где је Смотра свечано отворена. Након поздравне речи врховног пастира у чијој је улози био глумац Народног позоришта из Ужица, Михајло Несторовић, уследили су наступи изворних група, као и избор за најлепшу пастирицу. Групе које су наступиле дошле су из Вукманова, Изворице, Кладурова, Сумраковца, Оснића, Трговишта, Кобилова, Жагубице, Шаркамена, Копривнице, Бора, група „Медиана” из Ниша, као и група певача „Пеар” из Ужица, а у име домаћина наступиле су групе из Нереснице, Шевице и Дубоке. За најлепшу пастирицу проглашена је Данијела Петровић из Трговишта. У оквиру ових Мотива одржана је и промоција књиге „Отргнуто од заборава”, Љубице Стојадиновић из Жагубице.

 

Будући да је до ове године уобичајени програм у недељу изостао, последњи програм ових Хомољских мотива био је онај естрадни „Јоргованска ноћ”, одржан у хотелу„ Рудник”, као и ранијих година. Покровитељи ових Хомољских мотива били су Министарство културе Републике Србије и Скупштина општине Кучево.

Додатне информације