31. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 19-31. МАЈ 1998.

Смотра је започела 19. маја вечерњим програмом у којем су отворене две изложбе -  изложба фотографија „Младост на светковинама” Сергија Калчића и изложба акварела и цртежа Драгана Кецмана, који су настали на Светој Гори, а којима је уметник обележио 800 година Хиландара. Одмах затим улследило је отварање 7. Фестивала телевизијског етнолошког филма ФЕСТЕФ '98 и пројекције филмова. 

Програм се одвијао у Галерији Дома културе. У истом простору наредна два дана одржане су пројекције осталих филмова у конкуренцији за награду ФЕСТЕФ-а. У петак пре подне одржан је традиционални Округли сто, са темом „Програм фестивала 1999. Године”. Истог дана увече у великој сали Дома културе одржано је свечано проглашење победника и додела награда, а на концерту је наступао фолклорни ансамбл „Вељко Дугошевић” из Кучева. Жири који су чинили Душан Дрљача, Весна Марјановић и Драгослав Девић, доделио је следеће награде: Гран при „Златни пастир”, освојио је филм „Вампир у Штубик”», аутора Каменка Катића, „Сребрни пастир” за реконструкцију додељен је филму „Ој, Лазаре добар дане”, ауторки Светлане Парошки и Татјане Бабовић, а награду „Сребрни пастир” за аматерски филм добио је „Петровдан у Рађевини”, аутора Добривоја Пантелића. У вечерњем програму  у понедељак, 25. маја, одржана је промоција књиге „Иван Бабејић – горски цар” Војислава Марјановића, док је следећег дана на програму била беседа о „Сечи записа” Никодија Спасића. У великој сали Дома културе у среду и четвртак одржани су концерти, ансамбала „Етно-кор” из Суботице и КУД „Сартид” из Смедерева, док је петак био резервисан за концерт који је обележавао јубилеј 50 година Ансамбла народних игара и песама „Коло” из Београда.

 

Програм централног дана Смотре одвијао се по устаљеном распореду, па је и ове суботе 30. маја, програм започео великим народним вашаром, продајном изложбом хомољског сира на зеленој пијаци, такмичењем у припремању старих народних јела „Златне руке” у ресторану „Плажа”, те демонстрацијом испирања злата на Пеку. Свечана поворка са дефилеом свих учесника кроз град је прошла у 15 часова, а на летњој позорници на стадиону ФК „Звижд”, одржано је свечано отварање Смотре, те поздравна реч врховног пастира у чијој се улози нашао глумац Лепомир Ивковић, након чега је уследио наступ изворних група. Част да отвори Смотру имао је домаћин, представљајући дечји фолклор из Нереснице, штулаше из Волује, фолклор „Вељко Дугошевић” из Кучева, уз пратњу виолинисте Миладина Николића. Затим су наступили: женска певачка група из села Јабланица, гајдаш из Добрујеваца, група играча из Кослића, две дечје групе из села Бусур, Живко Драгомировић из Мелнице имао је 30. наступ на Мотивима, играчи из Рашанца, фрулаши из Рановца, дечји фолклор из Великог Градишта, а село Поповица представило се народним обичајем „Окретање на витли”. Дечја група и група старијих играча из Азање, Жагубица, се представила фолклором који је извео сплет влашких игара, затим су наступили играчи и певачи из Породина, народни уметници из Божевца, играма и песмама представио се Кнић, а група из Гамзиграда сплетом влашких игара, дечја група из Велике Плане приказала је стари народни обичај везан за кување старог народног јела „Бели сос”. Најбројнија група свирача, играча и певача стигла је из Осечине, међу којима је био запажен наступ двојице двојничара. На крају су се представили села Танда и Хопово, које је приказало сачуване игре и обичаје из зајечарске општине. За најлепшу пастирицу 31. Смотре изабрана је Марина Томић из Нереснице. Вечерњи програм и овога пута био је резервисан за „Јоргованску ноћ”, естрадни програм одржан у хотелу „Рудник”. У недељу 31. маја, у Церемошњи је одржан програм „Хомољске ведрине”.

 

 

Додатне информације