30. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 20. МАЈ - 1. ЈУН 1997.

Јубилеј 30 година Смотре, такође је започео Фестивалом телевизијског етнолошког филма, који се ове године одржао по шести пут. У уторак, 20. маја, Фестивал је отворен премијерном пројекцијом филма Каменка Катића „Од Кучева до Церемошње”. Другог и трећег дана фестивала, 21. и 22. маја, уследиле су пројекције и осталих филмова у преподневном и вечерњем програму, у који су сада били уврштени и филмови урађени аматерском камером, аутора заљубљеника у народну традицију и обичаје својих крајева. У петак, 23. маја, пре подне одржан је Округли сто, на којем се говорило о начинима реконструкције догађаја и обичаја на филму, где су своја мишљења на ову тему изнели етнолози и филмски ствараоци. За квалитет приказивања филмова, ове године је био заслужан „Застава филм” из Београда, чија је најсавременија опрема била уступљена организатору. Истог дана, у току вечери, у великој дворани Дома културе, одржана је свечана додела признања. „Бронзани пастир”, за најбољи етно-запис, припао је филму „Последњи кржавски кудељари”, аутора Добривоја Пантелића из Доњих Брезовица у Рађевини. „Сребрни пастир” за најбољу камеру, припао је Миодрагу Цалету Павловићу, за сниматељски рад на филмовима „Од Кучева до Церемошње” и „Пророк Јеремија у жупском виногорју” у производњи РТС-ТВ Београд. „Златни пастир” и Гран при ФЕСТЕФ-а за најбољи филм, освојио је филм „Градиле се гајде”, ауторки Светлане Парошки и Татјане Бабовић, у производњи РТС ТВ Нови Сад. 
Лауреати су награђени и новчаним наградама, а сви остали учесници добили су дипломе за учешће на фестивалу. О наградама је као и сваке године одлучивао жири у којем су овом приликом били: Машан Бошковић, прошлогодишњи победник и председник жирија, Весна Марјановић, кустос у Музеју Војводине из Новог Сада и Војислав Марјановић. Одбор Смотре за велики допринос доделио је Велику повељу поводом 30. Јубилеја Каменку Катићу и редакцији образовно-документарног програма РТС-ТВ Нови Сад. Специјална емисија о ФЕСТЕФ-у емитована је 29. маја, уживо из студија ТВ Нови Сад, а реемитована је на Другом програму ТВ Београд у суботу. Овај програм завршен је концертом српске етномузике, који је изводио квартет флаута „Јакоб Срејовић” из Београда, гости већ познати кучевској публици.
Почетак недеље која је претходила главном дану Смотре, већ је донео кишно време, које је често реметило планове у организацији. У понедељак, 26. маја отворена је изложба Драгана Кецмана поводом 25 година уметниковог стваралаштва, на којој је уметник  изабрао да постави интригантан избор слика, које су представљале његове најраније радове, а о сликама је говорио Војислав Марјановић.
Поред уметниковог јубилеја, јубилеј саме Смотре прослављен је и у уторак, 27. маја, програмом „Оставштина за будућност”. У оквиру овог програма одиграла се промоција три књиге, од којих су две „Монографија Кучева и Звижда” и „Кучево с оне стране реке” представљале производ новоуспостављене едиције „Завичајне свеске”, коју су покренули НИП Магнат и Дом културе. Овом приликом Велика повеља Хомољских мотива уручена је Чедомиру Мирковићу за целокупан допринос Смотри, а он је заједно са аутором Синишом Ристићем, говорио о књизи „Давнина у памтивеку”. Програм у среду увече био је посвећен концерту завичајних певача и свирача, који су се поводом јубилеја Смотре, на којој су неки од њих имали и своје прве јавне наступе, окупили у великој дворани Дома културе. У четвртак, 29. маја, КУД „Ђока Павловић” ПТТ Србије из Београда, извео је свој концерт, а у холу Дома културе приређена је изложба оригами секције овог КУД-а.
Киша која је обележила и јибиларне мотиве, није спречила одржавање изложбе уметника Петра Анђелковића, која се традиционално отварала под ведрим небом, у простору породичног дома. На изложби која је отворена у петак, 30. маја, о сликама и скулптурама је говорио Војислав Марјановић. Вечерњи програм био је посвећен одржавању свечаности јубилеја 30. Смотре Хомољски мотиви, као и промоцији Вукове награде којом је Смотра награђена, у великој сали Дома културе. Беседу поводом јубилеја прочитао је председник општине Кучево, Драгослав Мратић, који је заједно са директорком Дома културе Сањом Вукојевић, уручио признања поводом јубилеја. На крају је проф. др Драгослав Девић, селектор Мотива, представио компакт диск у издању ПГП-РТС-а, на којем су сачуване нумере са Хомољских мотива, а који је своју промоцију имао и у Етнографском музеју у Београду, 11. јуна исте године. 
У суботу, 31. маја отпочео је главни дан јубиларне Смотре продајном изложбом хомољског сира, на којој је учествовало 16 излагача. Киша која је целе недеље пратила јубиларне Мотиве, падала је и у суботу, те је такмичење у справљању старих народних јела „Златне руке”, одржано под терасом ресторана Плажа и са мањим бројем учесника. Централни део Смотре, уместо на летњој позорници на стадиону, одвијао се у великој сали Дома културе, која је тог дана била премала да прими све посетиоце који су желели да виде програм 14 изворних група, којим се обележавала тридесетогодишњица Хомољских мотива. За разлику од претходних година, када су углавном личности из политичког живота Србије биле задужене за отварање Смотре, јубилеј је ове године отворио угледни књижевник Милован Витезовић. Наступ група започели су свирачи, певачи и играчи из Сеселца, затим су наступили Црна Река, села Савинац и Подгорац, Петровац на Млави, затим села Азања и Кусадак, Мироч, села Лука и Слатина, село Сумраковац, село Мали Јасеновац. Певачи из Раче били су међу најатрактивнијима, домаћине је представио фолклор из Шевице, затим су наступила села  Радујевац и  Деспотовац, а последња је наступила група села Вражогрнац. У такмичењу за најлепшу пастирицу од 18 кандидаткиња, титулу најлепше понела је Емина Китановић из Шевице, која је заједно са пратиљама награђена и накитом Златаре Мајданпек. Овај програм завршен је представљањем најлепше пастирице 1978. године, Стане Малиновић из Жагубице.  
На крају програма представио се КУД „Сартид” из Смедерева, чиме је званично завршена Смотра, будући да, по избору селектора Девића, овога пута нису додељиване награде.
„Хомољске ведрине” одржане су традиционално у недељу, 1. јуна, у Церемошњи, а наступале су сеоске групе општине Кучево.
И ова година, као и прошла закључена је још једном значајном наградом - „Туристички цвет”», која је додељена манифестацији Хомољски мотиви, у категорији Туристичка манифестација, као признање за унапређење квалитета и развој туристичке понуде Републике, које додељује Туристичка организација Србије.
 
 
 

Додатне информације