28. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 22-28. МАЈ 1995.

После много година, иако у тешким временима, учињен је напор да Смотра траје пуних недељу дана. Програм је започео у понедељак, 22. маја, у вечерњим сатима отварањем изложбе слика Србе Пацића, сликара из Пожаревца, чиме је настављена активност Дома културе у представљању завичајних сликара. Одмах затим у галеријском простору Дома културе наступио је квартет флаута „Јакоб Срејовић” из Београда, под руководством мр Љубе Димитријевића, чија је гошћа била Весна Опсеница, сопран. Програм је био специјално припремљен за смотру и базиран на српској народној и духовној музици. У уторак програм је настављен увече отварањем 4. Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ '95, након којег су уследиле и пројекције филмова у конкуренцији. Председник жирија био је Каменко Катић, новинар РТС-ТВБ и прошлогодишњи победник, а чланови Велибор Стојаковић, кустос Етнографског музеја у Београду, Александар Станковић, РТС-ТВНС, прошлогодишњи победник за камеру, Гордана Лазовић, представник Дома културе и Војислав Марјановић, представик Организационог одбора Смотре. 
Фестивал је отворио филм „Миро-заветно дрво”, аутора Каменка Катића, који је приказан ван конкуренције. Среда је такође била резервисана за пројекције филомова ФЕСТЕФ-а у Дому културе, као и преподневни програм у четвртак, након којег је у 13 часова отворена изложба народног рукотвора, на којој су приказани разноврсни и вредни експонати добијени у Кучеву и околини. Изложбу је отворила Бранка Јеремић, једна од приређивача исте. Након ове, уследила је продајна изложба биљних препарата „Здравац” биљне апотеке Стевана Павлиса из Раковца. У поподневном програму одржан је округли сто ФЕСТЕФ-а са темом „Програм Фестивала 1996” у малој сали Дома културе. Овом приликом уз присуство свих аутора и организатора оцењено је да програм фестивала има значајан утицај на програме великих и малих телевизија, те је по први пут изнесена идеја да Фестивал треба одвојити временски од Смотре, а образовна редакција ТВНС предложила је сарадњу у организацији и бољој презентацији на програмима РТС-а. У 19 часова уследило је саопштење жирија и додела награда, као и пројекција награђеног филма у великој сали Дома културе. Специјалну награду жирија добио је филм „Коњски Велигден”, аутора Сергеја Калчића, „Сребрног пастира” за камеру добио је Светислав Вучковић за филм „Сефкеринска Мандалина”, Гран при фестивала и „Златног пастира” освојио је филм „Беле покладе”, ауторки Светлане Парошки и Татјане Бабовић, РТС, ТВ Нови Сад. Свим ауторима су додељене дипломе за учешће на фестивалу. Након свечане доделе, на платоу испред Дома културе одржан је концерт евергрин квартета „Серенада”.  
Вечерњим програмом у петак, 26. маја отворена је изложба фотографија „Хомољски мотиви”, аутора Жике Ранисављевића, фоторепортера Вечерњих новости у хотелу „Рудник”. У сали Дома културе одржан је концерт фолклорног ансамбла „Фрула” из Београда, којим је обележен јубилеј 30 година постојања ансамбла. У оквиру концерта, изабране су најлепше пастирице које ће представљати општину Кучево у оквиру концерта изворних група. 
Главни дан Смотре у суботу, 27. маја, започео је великим народним вашаром, затим је на простору зелене пијаце одржана продајна изложба хомољског сира. У 10 часова уобичајено такмичење у спремању старих јела „Златне руке”, одржано је на старом месту, тераси ресторана „Плажа”. У исто време отпочела је и демонстрација испирања злата на Пеку, на познатој локацији покрај моста, где је у 11 часова, по новом програму дочекана регата чамаца „Јахт клуба” из Пожаревца. Ово је била прва рафтинг тура на Пеку. Свечана поворка са дефилеом свих учесника кренула је у 15 часова и у њој је и овога пута било преко 1000 учесника. Бројној публици свака група учесника на неколико пунктова приказала је део свог програма. Сат и по касније отпочело је свечано отварање Смотре, уз поздравну реч „Врховног пастира” у чијој је улози био глумац Народног позоришта у Београду Лепомир Ивковић. У наступу сеоских изворних група представили су се Медвеђа, Николићево и Грљан, Меленци су приказали народни обичај Банатско прело код Сувачара, Мраморац и Баничина, Косјерић, Кривељ и Слатина која је приказала обичај испраћања старе и дочека Нове године, општину Кучево представили су Каона, Дубока, Шевица, Раденка, Ракова Бара и Кучајна, Сараорци, Луково и Боговина, Велико Село и Кобиље, општина Рача Крагујевачка, Лепојевић, Драгово и Течић, Изварице, Ћовдин, Стамница и Стевићево. У избору за најлепшу пастирицу учествовало је 19 кандидаткиња,  а победница је била Ивана Милојевић из Лепојевића. Она и њене пратиље и овог пута награђене су поклонима Златаре из Мајданпека.
Будући да су Хомољски мотиви ове године имали такмичарски карактер, о најбољима је одлучивао жири у саставу: Вера Ристић и Десанка Ђорђевић у име Савеза аматера Србије и Васа Бабић, као представник Одбора Смотре. Најбоља изворна група играча била је она из Старчева, најбољи народни обичај извела је изворна група из села Дубока за обичај Русаље, најбољи солиста певач без пратње оркестра била је Катица Маринковић из Грљана, најбољи певач солиста уз пратњу оркестра био је Милисав Бечић из Сараораца, у категорији најбоља група певача, изабране су обе певачке групе из Косјерића, за најбољи народни оркестар проглашени су свирачи на дудуку из Николичева, похвалу и награду добила је и дечја група из Ракове баре, а новчана награда за интерпретацију и технику свирања додељена је Милошу Јовићу из Кучајне, солисти на хармоници. Програм се одвијао на летњој позорници на стадиону ФК „Звижд”. Увече је одржана „Јоргованска ноћ”, естрадни програм који се већ традиционално одржавао у хотелу „Рудник”. Након неколико година, програм је настављен и у недељу пре подне, када су наступиле сеоске изворне групе општине Кучево под називом „Хомољске ведрине”, у мотелу „Церемошња”.
 
 
 
 

Додатне информације