У сред "Мотива"

По традицији главни дан сваких „Хомољских мотива“ је последња субота у месецу. За ову 44. Смотру то је субота, 27. август.

Програм почиње рано ујутру - великим народним вашаром, а наставља се продајном изложбом сира и меда. Око 10.00 часова стартују демонстрација испирања злата на обали Пека крај моста и на платоу испред хотела „Рудник“ „Златне руке“ и базар старих заната.

Поподневни програм, најављује дефиле свих учесника Смотре улицама Кучева.   Шаролику поворка у народним костимима која се уз песму и свирку креће главном улицом до летње позорнице испред Центра за културу, чиниће народни уметници из Неготина, Зајечара, Књажевца, Сокобање, Велике Плане, Петровца на Млави, Жабара, Крагујевца, Бољевца, Бора, Мајданпека, Горњег Милановца, Малог Црнића и Кучева.

 

Тачно у 16.30 часова са летње позорнице огласиће се фанфаре. У име извођача, Врховни пастир, глумац Тихомир Арсић, обратиће се окупиљеним Кучевцима и њиховим гостима позивајући их на несвакидашњи доживљај путовања кроз традицију и прошлост уз помоћ песме, свирке, игре и обичаје.

Како ред налаже, Смотру ће свечано отворити домаћин, Зоран Милекић председник Општине Кучево и представник генералног спозора, након чега ће се на сцени смењивати наступи одабраних народних уметника.

Селектори концета су Богданка Ђурић, кореолог и Др Данка Лајић Михајловић, етномузиколог. 

У оквиру овог програма биће изабрана најлепша пастирица 44. „Хомољских мотива“ и њен две пратиље, а ревијално ће наступити Тамбурашки оркестар „Ковински бећари“.

У недељу 28. августа, 44. „Хомољски мотиви“ биће завршени након Општинске смотре дечјег изворног стваралаштва. За звање најбољег надметаће се  млади певачи, свирачи и играчи из Кучева, Турије, Ракове Баре, Нереснице, Волује и Шевице. У ревијалном делу програма наступиће чланови Фолклорног ансамбла из Кучева, Фолклорна група из Вртића „Лане“ Кучево и Балетска група Основне школе „Вељко Дугошевић“ из Турије.

 

Додатне информације