48. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 28-30. МАЈ 2015.

Са великим јубилејом на видику, организатори су одлучили да се Мотиви (још једном) врате у пролећни термин, на крај маја. Прво је у четвртак, 28. отворена изложба слика у породичној кући Анђелковића, а потом је у великој сали Центра за културу одиграна представа „Трансилванија” у продукцији Београдског драмског позоришта. Петак је био дан отварања изложбе дела „наивног сликарства” уметнице Зузане Халупове, поводом 90 година од њеног рођења. 

Наставак вечери донео је програме друге врсте: концерт група „УВ Денс” (UV Dance Serbia) и трупе које изводи ирски плес „Келтик ритам” (CelticRhythm), а потом и поп певачице Гоце Тржан. Субота је дан чији је концепт прилично устаљен. Рано ујутро крај Пека почео је велики вашар, нешто касније на зеленој пијаци је отворена продајна изложба хомољског сира и меда, а потом су на платоу код хотела „Рудник” припремана традиционална јела у оквиру програма „Златне руке” и то у окружењу Базара старих заната, продајне изложбе рукотворина старим и новим техникама. Наравно, демонстрација испирања злата на Пеку је обавезни догађај. Нови елемент програма био је концерт „Обичаји из мога краја”, кога су чланови Фолклорног ансамбла Центра за културу Кучево приредили на летњој позорници. Иако се базирао на доброј идеји обнављања сценских приказа локалних обичаја, какви су били чести на првим смотрама у Кучеву и подстицању на рад сеоских група из окружења, концерт је био слабо посећен. Дефиле је био добро организован и привукао је сразмерно велику пажњу публике. На челу поворке у улози „Врховног пастира” био је глумац Тихомир Арсић. Главни програм манифестације, концерт традиционалне музике и игре, био је изузетно богат. Наиме, Центар за културу је од селектора затражио да се програмима већег броја извођача из других крајева Србије програм учини шароликијим и динамичнијим. Сталном сараднику на овој позицији, др Данки Лајић Михајловић, етномузикологу, ове године се придружио Дејан Трифуновић, кореограф са великим искуством и бројним признањима за приређивање традиционалних игара за сцену, те су здружено осмислили заиста квалитетан програм. Након уобичајеног церемонијалног отварања, концерт је отворила Светлана Стевић Вукосављевић, која је један од симбола традиционалне музике Хомоља, певале су се песме на српском, влашком, словачком, украјинском и македонском језику, одиграна су бројна кола, међу осталим: Велосипедско, Власарка, Старо,Поп Маринково коло, Свињарац,Сакајдо, Четворак,Сремско коло по двоје, Бирачко коло, али и Сојанца, Трамуриша (Tramuriša– „Дрхтавица”), Пре пишор, Унгурjана, Жоку фећилор, Прo рупта. Искусни певачи извели су архаични гроктиз родног Подгрмеча, а млади су приказали своју заинтересованост за очување традиционалне музике и старијим и новијим вокалним формама. Певало се без пратње, у игри и уз пратњу инструмената, свирало на листу и на гајдама, што се све ређе чује, али и на фрулама и тамбурама. И тако готово четири сата. За оне који су и после тога били заинтересовани за музику, концерт је одржала група „Легенде”.

 

Покровитељ Хомољских мотива је и овом приликом била Општина Кучево, а уз њу и Национални савет Влаха, као генерални спонзор је заслужан АБМ Интернационал д.о.о., aли заслуге припадају и низу сталних спонзора, као и дародаваца који су у складу са својим могућностима помогли организацију Смотре.

Додатне информације