43. СМОТРА ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ХОМОЉСКИ МОТИВИ, 25-29. АВГУСТ 2010.

Промоцијом монографије посвећене стогодишњици освећења цркве Светог Вазнесења Господњег у Кучеву започела је 43. по реду Смотра Хомољски мотиви. Наредна три дана испунили су догађаји на ФЕСТЕФ-у: након свечаног отварања у уторак, до четвртка су емитовани филмови пријављени у конкуренцији за награде, последњег дана је одржан и округли сто, а увече је уприличена додела награда. 

Тог дана отворена је и ауторска изложба Петра Анђелковића, а на летњој позорници Центра за културу одржан је и први концерт на овој манифестацији, наступили су вокална група „Марињике“ и њихови гости. У петак поподне су започели „Великогоспојински дани” у Каони. Увече је већ уобичајено било резервисано за „Трубу Мирослава Матушића”, такмичење које се одржало по пети пут. „Мали јубилеј” овог програма обележен је великим бројем учесника – чак 14 трубача-солиста је засвирало пред публиком и жиријем, а награде су, уз ватромет, додељене Саши Крстићу из Сурдулице, Јанку Јовановићу из Земуна и Демирану Ћеримовићу из Врања. Малим концертом представио се оркестар трубача Горана Ранковића из Гуче, а потом су наступали већ реномирани певачи из кучевачког краја уз оркестар Велизара Матушића. Уобичајени програм за суботњи дан чинили су вашар, продајна изложба сира и меда, такмичење у припремању старинских јела, продајна изложба рукотворина и демонстрација испирања злата на Пеку. За то време окупили су се гости из 10 општина и учесници из општине Кучево позвани да учествују на концерту, те је започео дефиле кроз Кучево. Као „Врховни пастир” предводио их је глумац Тихомир Арсић. Након церемонијалног отварања, на позорници на тргу испред Центра за културу следио је програм Смотре. Поновни сусрети са учесницима ранијих смотри увек су пријатни као потврда лепих утисака које су понели из претходне прилике, па је тако било са Сузаном Стојиљковић из Раче, која је на Мотивима певала још као девојчица, а на 43. Смотру је дошла предводећи женску певачку групу. Великог поштовања су вредни и напори старијих да својим учешћем допринесу очувању традиције и саме Смотре, па је тако посебно поздрављен Петар Чулиновић, врсни мултиинструменталиста и градитељ инструмената из Шарбановца. Ентузијазам вредан похвале је и долазак учесника из других региона Србије, како су с вољом учинили чланови групе „Зора” из Крагујевца. Највећи део програма чиниле су игре у извођењу различитих старосних група, често веома узорним, али се могло запазити и да дечје групе изводе игре одраслих, чак и оне које су некада имале иницијацијску функцију, што није прикладно. Наиме, изостанак селекције учесника концерта на терену, што је постала правилност када су Мотиви у питању, неизбежно води ка ризику у вези са квалитетом програма и уметничким нивоом перформанса. У оквиру концерта организован је избор за најлепшу пастирицу, а то је овом приликом била Тања Чинкић из Малог Црнића. Деца су своје умеће играња, певања и свирања приказала последњег дана Мотива на Општинској смотри дечјег изворног стваралаштва. Млади виолинисти Драган Миливојевић из Буковске и Дарко Драгнић из Нереснице поделили су прво место за свираче, најбоље је певала Драгана Митровић из Сене, успешан је био и дует Ивана Настасијевић и Катарина Мирковић из Клења, а најбољи играчи овом приликом су дошли из Нереснице. Атмосфером дечјег дружења завршени су још једни Хомољски мотиви.

 

Уз Министарство културе, завидан попис покровитеља манифестације из различитих привредних сектора предводио је U. S. SteelSerbia, d.o.o.,а на њему су се нашла предузећа из Крагујевца, Пожаревца, Мајданпека, Београда и, наравно, више насеља општине Кучево. Увек, па и овога пута, важна је била подршка телевизијских кућа из Пожаревца, Петровца на Млави и Кучева.

 

 

Додатне информације