НАГРАДЕ 24. ФЕСТЕФ-а

О Д Л У К А

ОЦЕЊИВАЧКЕ КОМИСИЈЕ

24. ФЕСТИВАЛА ТЕЛЕВИЗИЈСКОГ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА – ФЕСТЕФ 2015,

КУЧЕВО 4- 6. AВГУСТА2015. ГОДИНЕ

 

Оцењивачка комисија 24. Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ, у саставу Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке – председник, и чланови Ђорђе Кадијевић, редитељ и др Слободан Наумовић, етнолог прегледала је све пристигле филмове. На Фестивал је пријављено 44филма од којих је 40приказаноу званичној конкуренцији. Оцењивачка комисија се састајала 4, 5и6. августа2015. године. На основу Правилника Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ,  Oцењивачка комисија је донела следећу

 

О Д Л У К У:

 

Гран при „Златни пастир“додељује се филму ГОРА НА КАМЕНУаутора БРАНКА СТАНКОВИЋА, у производњи РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ.

Приступајући у свом серијалу значајним темама људског живота енциклопедијски, аутор сликом и речју проучава камен, као инспирацију за стваралачко архитектонско изражавање које преиспитује традиционалне форме животног простора.

 

„Сребрни пастир“ за етнолошки запис додељује се филмовима „СПОМЕНИК ПОПА МИХАЈИЉА“, и „СУЗЕ“, аутора ЖИВОМИРА МИХАЈЛОВИЋА, у производњи „ШУМАДИЈА ФИЛМ“.

Аутор у ефектним кратким формама користећи мотиве надгробног споменика и људске жеље за летењем своје записе претвара у снажне и поетске метафоре о посмртној правди за умрле и трагичности људске чежње за превазилажењем друштвених ограничења.

 

„Сребрни пастир“ за најбољу режију додељује се НЕБОЈШИ ИЛИЋУ за режију филма „ПУСТООД“, у продукцији „ЈУГ ФИЛМ“ ВЛАСОТИНЦЕ, ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ БЕОГРАД и КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ВЛАСОТИНЦЕ.

Зналачком комбинацијом играних и документарних изражајних средстава аутор опомиње људе из наше средине да неће постати зрели припадници европске породице народа док год људе предане чувању традиције и подизању нових генерација, спремне да на том послу занемаре своје материјалне интересе и славу, буду сматрали „пустоодима“.

 

„Сребрни пастир“ за најбољи сценарио додељује се аутору ЈАСНИ ЈОВАНОВИЋ за филм „СЕОСКЕ ЖЕНЕ“, у производњи ПРВЕ СРПСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ.

Повезујући духовите, ироничне и горке, али увек трпељиве речи казивачица, ауторка преноси причу о подчињеном положају жене на српском селу.

 

 „Сребрни пастир“ за најбољу камеру додељује се ДЕЈАНУ МИЛОВАНОВИЋУ и АЛЕКСАНДРУ ДРЕЗГИЋУ за сниматељки рад у филму „ЛЕЧЕЊЕ НА ГРОБУ“ у производњи ПРВЕ СРПСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ.

Вештим преплитањем документарних и рекоструисаних кадрова приповеда се прича о снази људске вере у излечење натприродним путем.

 

„Сребрни пастир“ за најбољи аматерски филм додељује се за филм „ВУКОСАВА“, аутора ДОБРИВОЈА И ДОБРИЛЕ ПАНТЕЛИЋ  у производњи „ТРИ Д“.

Препуштајући простор својој казивачици, аутори јој омогућују да речима запамћених песама, анегдотама и бритким опаскама отме од заборава свој мали али пун и достојанствен живот жене и сељанке, једне од многих које пред нашим очима престају да буду темељ српског друштва.

 

„Сребрни пастир“ и повеља CedricDallierза најбољи страни филм додељује се филму „ДАХ ЖИВОТА“ у режији СЊЕЖАНЕ БРЕЗО у производњи РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Изражајно богат и драматичан стваралачки искорак који стапајући игране реконструкције и потресне исказе мајки којима су због ембарга умрле бебе у Бањалучкој болници, отвара нове просторе етнолошког филма, ширећи се ка политичкој атропологији и критици функционисања новог светског поретка и његове хипокризије.

 

„Сребрни пастир“ за најбољи страни аматерски филм додељује се филму „ОБИЧАЈИ ВЕЛИКЕ НОЋИ – УСКРС“, аутора ТИНЧЕКА ИВАНУШЕ, ПТУЈ (Словенија).

Одлично снимљена реконструкција обичајне праксе везане за ускршњи циклус.

 

Поступајући по Правилнику, Оцењивачка комисија је Специјално признање, доделила ВЛАДИМИРУ ПЕРОВИЋУ, за чистоту филмског језика у филму „ЕОХА“, у производњи Владимира Перовића и „Догма студио“ из Подгорице.

За допринос чувању нематеријалног културног наслеђа Специјално признање додељује се филму „ПРОЧКА“, ауторке АНЕ ДРАГОЈЛОВИЋ,  у производњи ПРВЕ СРПСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ.

Специјално признање за допринос овогодишњем Фестивалу додељују се ХРВАТСКОЈ РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈИ.

Жири посебно скреће пажњу на филмове „ПРОДАЈА ДЈЕЦЕ“ аутора ИВА КУЗМАНИЋА и АЛЕКСЕЈА ПАВЛОВСКОГ због социјално релевантне тематике, као и на филмове редитеља ДАВОРА БОРИЋА за рафинирани визуелни израз.

У Кучеву, 06.08.2015. године                 

Додатне информације