"ГВАРДИЈА" У КУЧЕВУ

У пекат, 27.12.2019. године, у великој сали Центра за културу Кучево, а у сурет предстојећим празницима, имаћемо прилике да уживамо у класицима рок и поп музике у извођењу Симфонијског оркестра "Гвардија" из Пожаревца. Концерт почиње у 19.00 часова, а улаз је слободан.

Оркестар "Гвардија" следбеник је "Књажевско-сербске банде", првог професионалног оркестра у Србији који је по жељи Милоша Обреновића основан 1831. године у Пожаревцу у оквиру Прве гардијске јединице основане на Ђурђевдан 1830. године.
 
Оркестар је био претежно дувачки и изводио је војничке маршеве, али и традиционалну српску музику коју "Гвардија" данас настоји да очува у програму својих концерата.
 
Град Пожаревац је у августу 2016. године поводом „Љубичевских коњичких игара“ стао иза идеје професорке виолине Теодоре Димитријевић о реактивацији „Гвардије“ после скоро два века од њеног оснивања након чега су уследили њени први концерти у саставу симфонијског оркестра и мањих састава, као и план даљег функционисања оркестра при "Центру за културу Пожаревац" званично од јануара 2017. године.
 
Данас ова гарда младих и перспективних уметника броји преко 50 чланова од којих су већина професори школе за основно и средње музичко образовање "Стеван Мокрањац" у Пожаревцу, њени најперспективнији ђаци и најбољи музичари из целе Србије.