ПОГЛЕДАЈТЕ ИЗЛОЖБУ "КОСОВО НЕ/СТВАРАН ЖИВОТ"

У четвртак, 25. априла 2019. у Галерији савремене уметности Центра за културу Кучево отворена је изложба фотографија „Косово, не/ стваран живот“, аутора Ивана Максимовића. Изложба ће трајати до 09. маја 2019. године.
Изложбу је отворила Јасмина Благојевић, директорка Центра за културу  "Вељко Дугошевић" Кучево и том приликом истакла:
"... У недељи када хришћански свет обележава страдање Исусово а која се завршава слављењем Васкрса господа Исуса Христа симболички отварамо изложбу фотографија „Косово, не/стваран живот“,  аутора Ивана Максимовића , о страдањима нашег народа и цркве на простору Косова и Метохије.
... Аутор није у прилици да данас присуствује отварању а у аплицирању за излагање у Кучево о својој изложби написао је:
Косово и Метохија, место где свака генерација почиње стару причу да ствара "по први пут". Тамо где људи не размишљају о томе како ће живети сутра, већ хоће ли преживети данас. Ту "не скачу с мостова када хоће да се убију - пређу их". Косово и Метохија, место где се историја гради на костима страдалника а облачи по последњој "светској моди".
Слике се не праве по људима, већ људи по сликама. И то они обични, немоћни, исконски мирни и безазлени људи. Нико од њих бирао, нико од њих биран. Једино их зло сустиже без изузетка. Живот и живљење им одузети, сада као да једино постоје да би други на њима живели и зарађивали. Они који им, беспомоћнима, стечено односе и они који им помоћ доносе. Они који их осматрају и ми који их посматрамо. Ту настаје циклус фотографија "Косово, не/стваран живот".
Фотографије Ивана Максимовића поново откривају ствари које су се једном, па и не тако давно, догађале а већ заборављене. Толико заборављене да се жртви приписује епитет џелата а џелату "заслуга жртве" и све то од стране оних који су баш у немилости тих џелата били. Само ретки, они јуродиви, и даље воде и истрајавају у својој борби са сателитским ветрењачама разоткривајући покривено. Водећи борбу коју не могу ни добити ни изгубити."