МАРИЈИ ВИЦКОВИЋ УРУЧЕНА ПЛАКЕТА "ЖАНКА СТОКИЋ"

 
На великој сцени Народног позоришта у Београду, у уторак, 25.12.2018, након одигране представе "Дама са камелијама", глумици Марији Вицковић уручена је награда Плакета "Жанка Стокић" за најбоље глумачко остварење 17. Позоришних свечаности "Жанки у част"одржаних  почетком прошлог месеца у Раброву.
 
Награду је уручила Светлана Кузмановић, председница Удружења грађана "Жанка Стокић" из Раброва.
 
У свом обраћању, Светлана Кузмановић је рекла:
 
"...Већ 17 година Удружење грађана "Жанка Стокић" организује у Раброву Позоришне свечаности "Жанки у част", фестивал малих позоришних форми који негује традиционалан приступ позоришту и на коме се додељује награда за најбоље глумачко остварење. Ове свечаности доприносе и да се чува од заборава лик и дело највеће српске глумице 20. века, Живане Жанке Стокић.
Према оцени чланова Уметничког савета Фестивала, Плакета „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење 17. Позоришних свечаности „Жанки у част“, припала је глумици Марији Вицковић, за улогу Беле у представи "Индиго", у продукцији "Смарт" студија и позоришта "Звездара театар" из Београда.
У образложењу Уметничког савета стоји и следеће: ...У актуелном тексту, писца Душка Премовића, развија се савремена прича о животу, свакодневици, две усамљене жене које избор пута, којим ће кроз живот ићи, зближава.
Криза идентитета, као болест модерног друштва, темељ је на коме Марија Вицковић гради улогу Беле, жене која на путу ка врху, желећи да гради каријеру не бира средства. Улогом Беле, глумица је, на сцени отворила болна, горућа питања за које генерације младих жена не налазе одговоре.
Кроз својеврсну игру надмудривања и ривалства са старијом и искуснијом колегиницом, Марија Вицковић кроз лик Беле осветљава комплексност питања жена садашњице и неспособност да се донесу исправне одлуке под великим утицајем сопствених надања али и под пресијом друштва које намеће другачије вредности стављајући жену у кавез друштвених очекивања. Раскошним талентом и сувереном игром, Марија гради карактерни лик који дотакнувши дно, остављена и усамљена, савладава стеге друштва шаљући поруку и охрабрење публици .
Марија Вицковић,  уверљиво, дочарала је широк дијапазон карактерних црта и емоција овог упечатљивог лика. Са лакоћом, наизглед крхко, а заправо глумачки снажно, кроз читав комад својом енергијом и глумачком убедљивошћу пленила је сценом..."